POSJET DRŽAVNE TAJNICE DUNJE MAGAŠ

POSJET DRŽAVNE TAJNICE DUNJE MAGAŠ

Državna tajnica Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Dunja Magaš,  ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj RH Bojan Linardić, načelnik Sektora za dokumente prostornog uređenja državne razine Držislav Dobrinić, te ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Brodsko-posavske županije Matej Badrov, posjetili su danas Požeško-slavonsku županiju i Zavod za prostorno uređenje Požeško-slavonske županije povodom stručnog i radnog sastanka na temu skorog donošenja Prostornog plana parka prirode Papuk, izrade Državnog plana prostornog razvoja RH i IV. Izmjena i dopuna Prostornog plana Požeško-slavonske županije te digitalizacije prostornih planova nove generacije. U Velikoj vijećnici Županije državnu tajnicu i ostale prisutne, ugostio je zamjenik županice Ferdinand Troha te Mladenko Soldo, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Požeško-slavonske županije.

Zamjenik županice Ferdinand Troha kratkim je riječima pozdravio Državnu tajnicu te joj poželio dobrodošlicu u našu županiju.


„Dobro došli u našu i Vašu županiju. Drago nam je da ste danas ovdje i što ste upravo na samome početku našega mandata došli kod nas. Pozdravljam Vas ispred Požeško-slavonske županije i u ime naše županice, gospođe Antonije Jozić koja Vas također srdačno pozdravlja. Želim da Vaš današnji dolazak bude sadržajan te vjerujem da će gospodin Soldo sva pitanja, dileme i potrebe jasno artikulirati.“ – rekao je dožupan Troha.


„Teme današnjeg radnog sastanka jako su bitne i upravo iz tog razloga zainteresirala sam se za njih. Prema Vladi RH uskoro ide Prostorni plan posebnih obilježja Parka prirode Papuk koji će Vlada predložiti Hrvatskom saboru te će na plenarnoj sjednici Sabora upravo to biti jedna od točaka dnevnog reda u narednom periodu u kojem mi kao ministarstvo i nositelji izrade branimo i nastojimo da naši saborski zastupnici na najbolji način budu upoznati s tim Planom kako bi on bio i usvojen u Hrvatskom saboru, a Zavod za prostorno uređenje Požeško-slavonske županije je izrađivač Plana.


Upravo je to jedna od tema današnjeg radnog sastanka, dok je druga tema ono što je također jako bitno, a radi se o Nacionalnom planu oporavka i otpornosti, u kojem bih vas htjela upoznati da je unutar tog Plana jedna komponenta digitalizacije planova nove generacije i tu je predviđen veliki financijski iznos od 80 ili 90 milijuna kuna za planove nove generacije, stoga u ime ravnatelja Zavoda dala bih vam jednu preporuku, s obzirom da će se ti Planovi u naredne tri godine morati izrađivati da bi se mogao potrošiti taj novac. Vaš ravnatelj član je našeg Povjerenstva za izradu Planova nove generacije te je dobro upoznat kao član tog povjerenstva te ja očekujem da će i požeški i brodsko-posavski Zavod u narednom periodu i izrađivati te Planove nove generacije, što je veliki financijski iznos i pomoć vama županijama i svim jedinicama lokalne samouprave. U tom pogledu, očekujem i od Požeško-slavonske i od Brodsko-posavske županije da zaposli nove službenike jer će se imati iz čega isfinancirati njihov rad, a mladi, kvalitetni, stručni ljudi, te diplomirani inženjeri svakako će doprinijeti rastu i razvoju svake županije.“ – rekla je državna tajnica Dunja Magaš.


Ispred Požeško-slavonske županije nazočnima se također obratio i ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje PSŽ Mladenko Soldo.


„Prvenstveno mi je drago što ste ovdje s nama jer zaista jako dugo u našu Županiju nije došao nitko od predstavnika našeg Ministarstva. Tu ste kako bi vidjeli gdje radimo, što radimo, s kojim problemima se na neki način susrećemo, jer upravo priča o digitalizaciji dobrim dijelom uključena je i kroz moje djelatnike te dajemo sve od sebe da na što kvalitetniji i bolji način odradimo naš posao prema državi, županiji te naravno i prema jedinicama lokalne samouprave.“ – rekao je ravnatelj Soldo.  

 
Preuzeto sa:  https://www.pszupanija.hr/novosti/ured-zupana/item/3376-posjet-drzavne-tajnice-dunje-magas.html


Nakon prijema kod zamjenika županice, sastanak je nastavljen radno u prostorijama Zavoda za prostorno uređenje Požeško-slavonske županije, gdje se, uz kratke prezentacije, raspravljalo o  predstavljanju Prostornog plana Parka prirode Papuk saborskim zastupnicima te mogućim pitanjima koja se mogu pojaviti. Rasprava se nastavila u smislu preispitivanja načina izrade i nivou prikaza zahvata od važnosti za državu i županiju u Izmjenama i dopunama Prostornog plana županije, a u periodu do donošenja Državnog Plana prostornog razvoja.


Nakon tog dijela, sudionici su se uputili u razgledavanje novijih urbanističko-arhitektonskih realizacija i projekata u Požeško-slavonskoj županiji. Tako su uvaženi gosti, u pratnji ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje Požeško-slavonske županije i njegovih suradnika, imali između ostalog,  prilike vidjeti realizaciju Trga sv. Terezije te stanje izgradnje bazena u Velikoj. U nastavku su obišli i zgradu vinarije Galić vina u Kutjevu, autorskog dvojca eminentnih arhitekata Zorana Zidarića i Tomislava Čurkovića, koji su za ovu realizaciju osvojili i više prestižnih domaćih i međunarodnih arhitektonskih priznanja i nagrada. U obilasku im se pridružio i vlasnik vinarije, Josip Galić koji je uz stručno vođenje govorio o arhitektonskom ostvarenju te ih upoznao i prezentirao tehnologiju proizvodnje, dobivanja i čuvanja najkvalitetnijih vina s kojima također osvaja prestižen nagrade.

Image

Pretraga članaka

ZPU-PŠŽ

zpu psz

MB: 2493209
OIB: 83287538636
IBAN: HR1925000091501152027
Sjedište: Županijska 7
34 000 Požega
Telefon: +385 (0)34 290-222
Email: info@zpu-psz.hr

Newsletter!

sec trust

zpu psz

MB: 2493209
OIB: 83287538636
IBAN: HR1925000091501152027
Sjedište: Županijska 7
34 000 Požega
Telefon: +385 (0)34 290-222
Email: info@zpu-psz.hr

sec trust